Рилски манастир

Манастирът е построен през X век от Св. Иван Рилски и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Рилският манастир е най-големият манастир на територията на България, разположен на 1147м надморска височина. Впечатлява с уникалната си архитектура и стенописи, в него се пазят старинни ръкописи и документи, а в музея на манастира - старинни предмети, жезли, оръжия, икони, монети.

Пещерата на Св. Иван Рилски

Това е мястото, където Св. Иван Рилски е прекарал 7 години в пост и молитви. За да достигнете до нея, трябва да продължите с кола няколко км след Рилския манастир, а след което – пеша (около 20минути). Според легендата, който успее да мине през дупката в пещерата, няма грехове. До нея се намира църквата „Успение на Св. Иван Рилски”, в която е разположен гробът на Св. Иван Рилски. Непосредствено до пещерата се намира Старата постница. Според преданието всеки, който напише на лист свое желание и го постави във вдлъбнатите скали така, че никой да не го намери, то ще се сбъдне.

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са езера с ледников произход, разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Между самите езера са образувани множество малки водопади и водоскоци. Всяко едно от седемте езера носи наименованието си според своето местоположение или формата, която наподобява. Най-ниско е разположено Долното езеро (2095м.), а след него се нареждат – Рибното езеро (2184м.), Трилистника (2216м.), Близнака (2243м.) , Бъбрека (2282м.), Окото (2440м.), Сълзата (2535м.).

Язовир „Калин”

Язовир „Калин” се намира на 2394 метра надморска височина и е най-високо разположеният язовир не само в България, но и на Балканите. До него се достига през село Пастра, а разстоянието е 16км. Малко след началото на селото ще видите табелите, водещи към язовира, пътят ще Ви отведе до ВЕЦ „Пастра”, а след това ще трябва да продължите пеша, освен ако не сте с джип или друг високопроходим автомобил. От язовира можете да стигнете и до връх Калин за не повече от 20 минути. За около час можете да достигнете и до хижа „Иван Вазов”, а от нея и до Отовишки връх, от който се открива уникална и живописна гледка към Седемте рилски езера.

Водопади „Дяволски води”

„Дяволски води” представляват поредица от водопади с височина от 5 до 15 метра, които се вливат в река Рилска. Уникалните водопади се намират в края на село Пастра, а до тях се стига по обособена екопътека, която на места е доста екстремна. Препоръчваме Ви да посетите атракцията през пролетта или лятото.

Стобски пирамиди

Намират се в землището на село Стоб (по пътя за Рилски манастир, отбивката е малко след Кочериново). Има специално обособена екопътека, започваща от църквата в селото, през която лесно ще стигнете до природния феномен. Стобските пирамиди наподобяват конусовидна форма, а височината им достига до 12метра. Пирамидите са образувани в резултат на ерозия и изветряване, изваяни в ръждиво обагрен речно-ледников шлейф. Под въздействието на дъждовете и ветровете формата им се променя, като някои пирамиди се разрушават и се зараждат нови. От септември, 2010г. Стобските пирамиди са включени в 100-те национални туристически обекта.

Природен парк „Рилски манастир”

През 2000г. Рилски манастир и територията около него са обявени за природен парк „Рилски манастир”. Уникалната природа и вековните исторически паметници целогодишно привличат български и чуждестранни туристи. Над 90% от горите са с естествен произход, което доста рядко се среща в Европа. На територията на природния парк има множество защитени видове растения и животни.